Tunnels George Henri en Grosjean, Brussel

Speciaal recept herstelt betonplafonds in Brusselse tunnels 

Tientallen tunnels leiden het verkeer door en rond Brussel maar het vele verkeer dat er dagelijks passeert laat onvermijdelijk zijn sporen na. Teneinde de structurele, maar ook brandveiligheid te garanderen, stelde Brussel Mobiliteit daarom een onderhouds- en renovatieprogramma op. In de zomer van 2021 werden zo de tunnels Georges Henri en Grosjean onder handen genomen. 

De Georges Henritunnel in Sint-Lambrechts-Woluwe, een kleine 30 m lang, leidt het verkeer telkens over twee rijstroken. Even verderop, tussen Sint-Lambrechts-Woluwe en Evere loopt de Grosjeantunnel dan weer 60 m onder de E40 door, met in elke richting één rijstrook. In beide gevallen was het plafond aan renovatie toe. Brussel Mobiliteit deed hiervoor een beroep op aannemersbedrijf Nutons, dat op zijn beurt de expertise van Techni-Mat en zijn vaste partner Cantillana inschakelde.

     

    

Speciaal recept 

Voor de renovatiewerken aan de Brusselse tunnels ontwikkelenden Techni-Mat en Cantillana eerder al een speciaal type spuitbeton: de Silogunit 40/8 XA RIG. “Dit exclusief recept heeft een hoge chemische resistentie en is snelhechtend en snelhardend”, vertelt Patrice Couturas van Techni-Mat. “Bovendien loopt de weerstand na amper vier uur tijd al op tot 4 N/mm2.” 

Hoewel Silogunit 40/8 XA RIG standaard al een goede brandweerstand geniet, werden voor de Grosjeantunnel nog IGNIS brandvertragende vezels aan de samenstelling toegevoegd. “Gezien de grotere lengte van de tunnel moest de brandweerstand hier hoger liggen. Wanneer de vezels smelten, ontstaat er een extra luchtlaag die een isolerend effect heeft en de tijd die nodig is voor de uitbreiding van het vuur verlengt.”

      

      

Optimale hechting 

De voorbereiding van de ondergrond en de toegepaste techniek zijn essentieel om een goede hechting te realiseren. “Om een goede hechting mogelijk te maken, wordt het volledige plafondoppervlak eerst gewaterstraald (met hoge druk waterstraal). Vervolgens herstellen we alle zichtbare gebruiken en voegen we een nieuw wapeningsnet toe om het spuitbeton in stroken van 1,15 m breed aan te brengen. Elke stap in het proces wordt door SECO gecontroleerd.” 

In totaal wordt een laag van 8 à 10 cm spuitbeton aangebracht, met een minimale wapeningsdekking van 3 cm. 


Elke schakel telt 

Het aanbrengen van spuitbeton volgens de droge methode, is een zaak voor specialisten. Patrice Couturas: “Zeker bij dit soort projecten, waar je met een speciale samenstelling werkt, vereist het expertise. Zo heb je specifieke apparaten nodig en moeten we te allen tijde een water-cementfactor onder 0,5 kunnen garanderen. In de Georges Henritunnel, die tijdens de werken open blijft voor verkeer, moeten we stofoverlast daarenboven tot een minimum beperken. Dat doen we door te werken met een hoge-druklans (100 bar) waar het water ter hoogte van de spuitkop toegevoegd wordt en het beton dus direct gemengd en geprojecteerd wordt.” 

“Net daarom bieden we hier een totaaloplossing, inclusief alle benodigde apparatuur, opleiding en technische ondersteuning. In combinatie met de twee Cantillana silo’s op elke werf wordt zo een vlotte workflow gegarandeerd, zonder onderbrekingen. Ook dat is in dergelijke projecten, waarbij men zo min mogelijk verkeershinder wil creëren, immers essentieel.”